+30 2121002197 info@ensen.gr
Select Page

Παραγωγική Διαδικασία

food

Επεξεργασία τροφίμων

Οι μονάδες επεξεργασίας κρεάτων χρησιμοποιούν τον ξηρό πάγο (ή το υγρό CO2) για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία των κρεάτων χαμηλή και για να μειώσουν τις αλλοιώσεις – ο ξηρός πάγος έχει διαπιστωθεί ότι διατηρεί τη φρεσκάδα, το χρώμα και τη γεύση.

Στην παρασκευή αλλαντικών, ο ξηρός πάγος εξυπηρετεί δύο σκοπούς στο στάδιο επεξεργασίας:

    • καθυστερεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και
    • διατηρεί τα αλλαντικά κρύα καθώς τρίβεται

Οινοποιεία (Cryomaceration)

Ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείται στην οινοποιεία στο στάδιο της διαβροχής (δηλ. το διάστημα που ο χυμός των σταφυλιών παραμένει σε επαφή με τις φλούδες και τα κοτσάνια) για να εμποδίσει την έναρξη της ζύμωσης μειώνοντας γρήγορα τη θερμοκρασία κάτω από τους 10° C. Αυτή η τεχνική λέγεται χρησιμοποιεί χαμηλές θερμοκρασίες για την καθυστέρηση της ζύμωσης.

Τα οφέλη από τη χρήση ξηρού πάγου στη διαβροχή είναι τα εξής:

  • Επιβραδύνεται ο αρχικός ρυθμός ζύμωσης
  • Αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηριδίων
  • Το αέριο CO2 εκτοπίζει το οξυγόνο που περιβάλλει τα σταφύλια, μειώνοντας τη φθορά από την οξείδωση και τον κίνδυνο αλλοίωσης λόγω οξυγόνου
  • Δεν επηρεάζει και δεν συμβάλλει στα επίπεδα υγρασίας του κρασιού
  • Συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερο οργανοληπτικών κρασιών σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους ζύμωσης
  • Βοηθά στην παραγωγή κρασιών με καλύτερη ποιότητα χώματος, άρωμα, γεύση και υφή

Επιπλέον, ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείται στη μεταφορά σταφυλιών από τους αμπελώνες στα κελάρια, αποτρέποντας την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, την έναρξη της ζύμωσης ή την ταχεία ζύμωση. Όπως και στο στάδιο παραγωγής, ο ξηρός πάγος μειώνει την πιθανότητα αλλοίωσης λόγω οξείδωσης και διατηρεί την ποιότητα των σταφυλιών.

Αρτοποιία

Ο τομέας της αρτοποιίας ενσωματώνει τον ξηρό πάγο στις διαδικασίες ανάμειξης για διάφορους λόγους: για επιβράδυνση του φουσκώματος μαγιάς, έλεγχο της θερμοκρασίας της ζύμης και αποτροπή ανάπτυξης βακτηριδίων. Χάρη σε ορισμένα χαρακτηριστικά του– βακτηριοστατικός, κατάλληλος για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και ελεύθερος υπολειμμάτων/νερού, ο ξηρός πάγος είναι ιδανική προσθήκη σε οποιαδήποτε διαδικασία παρασκευής τροφίμων.

Κατασκευή σύνθετων υλικών

Ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείται στην κατασκευή σύνθετων υλικών για να διατηρεί τα στοιχεία κρύα και ελατά. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αεροσκαφών χρησιμοποιούν ύφασμα από ανθρακόνημα για την κατασκευή σύνθετων κατασκευών. Για να αποτραπεί η σκλήρυνση, το ύφασμα ανθρακονήματος πρέπει να διατηρηθεί σε πολύ χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής. Αυτό εξασφαλίζεται με τον ξηρό πάγο.